Infoπύλη
header1
Home Άρθρα Τα πάντα για τα Notebooks
25 | 05 | 2015
Τα πάντα για τα Notebooks PDF Print E-mail

Για να μπορεί να βλέπει κανείς την ηλεκτρονική του αλληλογραφία, να κουβεντιάζει με τους φίλους του στο chat, να κάνει αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ή να διαβάζει ειδήσεις, δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλο επιτραπέζιο υπολογιστή: με αυτές τις δουλειές μπορεί να τα καταφέρει αρκετά καλά και ένα notebook. Και επειδή οι λεπτοί φορητοί υπολογιστές εδώ και καιρό έπαψαν να είναι αντικείμενα πολυτελείας, ο όγκος των πωλήσεών τους, σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, αυξάνεται ραγδαία. Σε μερικές χώρες αυτός ο δείκτης ακόμα και ξεπερνάει το επίπεδο πωλήσεων των επιτραπέζιων υπολογιστών. Η ποικιλία των φορητών υπολογιστών είναι πολύ μεγάλη - από μικρά «gadgets» μέχρι και μεγάλα κέντρα πολυμέσων. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια μικρή εκδρομή στον κόσμο των notebooks.

Τι είναι ένα notebook?
Notebook (ελληνικά - «σημειωματάριο») είναι ένας φορητός υπολογιστής μικρών διαστάσεων. Σε αυτό υπάρχουν όλα τα εξαρτήματα του μεγάλου επιτραπέζιου υπολογιστή, μόνο σε μικρές διαστάσεις. Εκτός από αυτό, διαθέτει το ανάλογο του ποντικιού (tachpad ή PointStick) και επίπεδη οθόνη. Τα πρώτα μοντέλα ήταν πολύ βαριά και άτσαλα και τα ονόμαζαν επιγονάτιους υπολογιστές (Laptop). Τώρα τα notebook γίνονται όλο και πιο μικρά, ελαφρά και ισχυρά και όλο και πιο συχνά αντικαθιστούν τα επιτραπέζια PC.

Τι πλεονεκτήματα έχουν τα notebooks μπροστά στους επιτραπέζιους υπολογιστές?

 • Φορητότητα: εφόσον όλα τα notebooks έχουν συσσωρευτές, η πρίζα χρειάζεται μόνο για την φόρτιση. Εκτός από αυτό, όλα τα σύγχρονα notebooks διαθέτουν ενσωματωμένο προσαρμογέα ασύρματων δικτύων και επιτρέπουν στον κάτοχό τους να πλοηγούνται στο Ίντερνετ χωρίς καλώδια, ενώ στην περίπτωση, εάν υπάρχει ειδική επέκταση για κινητή επικοινωνία, τότε και σε οποιοδήποτε τόπο.

 • Εξοικονόμηση χώρου: ο φορητός υπολογιστής διαφορετικά από τον συνηθισμένο, χωράει άνετα, π.χ., στο συρτάρι του γραφείου!

 • Δεν υπάρχει μπέρδεμα με τα καλώδια: για ένα notebook χρειάζονται πολύ λιγότερα καλώδια, εφόσον η οθόνη, το πληκτρολόγιο και το "αντικατάστατο του ποντικιού" αποτελούν τμήματα μιας συσκευής. Η διαθεσιμότητα του Bluetooth και των WLAN-προσαρμογέων απαλλάσσει από τα καλώδια δικτύου. Μόνο όταν πέφτει η μπαταρία, ο φορητός υπολογιστής χρειάζεται να τροφοδοτηθεί από το δίκτυο παροχής.

 • Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: ένα μέσο notebook καταναλώνει περίπου 10-20 Βατ, πολύ λιγότερο από έναν συνηθισμένο υπολογιστή, για τον οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 50 Βατ. Επομένως, ένας φορητός υπολογιστής θα σας επιτρέψει να ελαχιστοποιήσετε τα έξοδα για ρεύμα.

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι των notebooks

Η βέλτιστη εναλλακτική λύση του επιτραπέζιου PC θα είναι φορητός υπολογιστής με μεγάλη οθόνη (17" ή 15,4"). Για εργασία «στον δρόμο» καταλληλότερα θα είναι τα notebooks μικρότερου μεγέθους, π.χ. μοντέλο των 13,3-ιντσών. Οι τελευταίες δημιουργίες είναι τα mini notebooks με μέγεθος οθόνης 7,7". Αυτά είναι αρκετά φθηνά (από $450), όμως ως προς την παραγωγικότητα χάνουν από τα άλλα μοντέλα.

Τι μειονεκτήματα έχουν τα notebooks?

 • Ισχύς: η υπολογιστική ισχύς των notebooks αυξάνεται συνεχώς και ήδη σχεδόν έφτασε το επίπεδο των επιτραπέζιων PC. Εκείνοι οι οποίοι κάνουν web-surfing ή δουλεύουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σχεδόν δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά στην ισχύ ενός φορητού υπολογιστή ή ενός απλού PC. Όμως, τους σύγχρονους επιτραπέζιους υπολογιστές, για παράδειγμα, με τετραπύρηνο επεξεργαστή Quad-Core, οι φορητοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Σε αυτή την περίπτωση το πλεονέκτημα των desktops είναι πολύ μεγάλο, ειδικά εάν πρόκειται για παιχνίδια με πολύπλοκα γραφικά.

 • Δυνατότητα αναβάθμισης: η σύνθεση του notebook δεν είναι τόσο εύκολο να τροποποιηθεί, όσο ενός συνηθισμένου υπολογιστή. Εάν στο PC τελειώνει ο χώρος στον σκληρό δίσκο, την κατάσταση σώζει η εγκατάσταση του δεύτερου σκληρού. Άλλα εξαρτήματα του desktop: ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών ή ο οδηγός CD/DVD επίσης μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με πιο καινούρια και πιο λειτουργικά. Ο κάτοχος ενός notebook όμως μπορεί να αλλάξει μόνο την μνήμη, τον σκληρό δίσκο και τον οδηγό οπτικών μέσων.


 • Αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος: στην περίπτωση που απαιτείται η εγκατάσταση ενός άλλου λειτουργικού συστήματος στον φορητό, για παράδειγμα, αντί του Vista να εγκατασταθεί το Windows XP, θα χρειαστούν ειδικά drivers, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται πάντα στο πακέτο του φορητού (σε μερικές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν).

 • Επισκευή: πολλές φορές τυχαίνει, ότι στο πληκτρολόγιο χύνεται ο καφές ή κάποιο άλλο υγρό. Στην περίπτωση του desktop pc αυτό δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, αφού ένα νέο πληκτρολόγιο μπορεί εύκολα να αγοραστεί και δεν κοστίζει και ακριβά. Άλλο θέμα ένα notebook: εάν χαλάσει τουλάχιστον ένα εξάρτημα, ο χρήστης αναγκαστικά πάει για service όλο το μηχάνημα. Η επιστροφή του αγαπημένου "φίλου" καμιά φορά παρατείνεται για εβδομάδες, και όλο αυτό το διάστημα εσείς μένετε χωρίς τον υπολογιστή. Παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή, είναι πολύ ακριβά από ένα απλό pc. Τιμή: αυτή τη στιγμή στην αγορά εμφανίστηκαν notebooks με τιμή κάτω ακόμα και των 500€. Όμως αυτή είναι περίπου κατά 150€ μεγαλύτερη από την τιμή ενός επιτραπέζιου υπολογιστή με τα ίδια χαρακτηριστικά. Επομένως, ένα notebook με την ίδια τιμή με έναν desktop pc, είναι λιγότερο παραγωγικό.

{mospagebreak}

Ποιές άλλες διαφορές υπάρχουν μεταξύ ενός notebook και ενός PC?

Ένα notebook αποτελείται από ειδικά εξαρτήματα. Εφόσον σε μικρό κουτί υπάρχει λίγος χώρος, η κύρια απαίτηση στα εξαρτήματά του είναι το μικρό μέγεθος και η απαγωγή όσο το δυνατόν λιγότερης θερμότητας.
  Το μέγεθος μετράει?

  Οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να έχουν διαφορετικό βάρος και μέγεθος. Ο πιο ελαφρύς και λεπτός είναι ο νέος MacBookAir (από $2900), το πάχος του είναι μόλις 19 χιλιοστά, ενώ το βάρος 1,36 κιλά. Ο πιο βαρύς είναι ο HP Pavilion HDX (από $3100) – ζυγίζει 7 κιλά, και διαθέτει τεράστια οθόνη 20” (51 εκ).

 • Επεξεργαστές: τα notebook χρησιμοποιούν ειδικούς mobile επεξεργαστές, οι οποίοι καταναλώνουν λίγο ρεύμα, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο λειτουργίας της μπαταρίας, όμως είναι πιο ακριβοί, από τους επεξεργαστές των desktop PC. Παλιότερα τα φθηνά μοντέλα των notebook εξοπλίζονταν με απλούς επεξεργαστές, και εξαιτίας αυτού η μπαταρία έπεφτε γρήγορα, και ο φορητός ζεσταινόταν πολύ. Στα σύγχρονα notebook, κατά κανόνα, εγκαθίστανται διπύρηνοι επεξεργαστές με υψηλή παραγωγικότητα - Core 2 Duo της εταιρείας Intel ή Turion 64 X2 της AMD. Μερικοί κομψοί φορητοί εξοπλίζονται με επεξεργαστές της εταιρείας VIA, οι οποίοι ξεχωρίζουν με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην παραγωγικότητα τους επεξεργαστές της AMD και της Intel.

 • Τι γίνεται με την επέκταση των δυνατοτήτων?

  Για τους φορητούς υπολογιστές κατασκευάζονται ειδικές κάρτες επέκτασης. Για τα παλιά μοντέλα ταίριαζαν οι λεγόμενες PC. Για τους καινούριους χρησιμοποιούνται οι Express Card, οι οποίες μπορούν να έχουν πλάτος 54 και 34 mm. Για τις πλακέτες επέκτασης που χρησιμοποιούνται στους επιτραπέζιους υπολογιστές πολύ απλά δεν φτάνει ο χώρος σε ένα notebook.

 • Σκληροί δίσκοι: στους επιτραπέζιους υπολογιστές εγκαθίστανται σκληροί δίσκοι 3,5", ενώ τα notebook συνήθως εξοπλίζονται με σκληρούς 2,5". Οι δίσκοι για φορητούς υπολογιστές έχουν μικρότερο μέγεθος και κοστίζουν ακριβότερα. Έτσι, σήμερα το μέγεθος των μεγαλύτερων σκληρών δίσκων 3,5-ιντσών είναι 932 GB, ενώ των 2,5-ιντσών όχι παραπάνω από 298 GB. Η ταχύτητα περιστροφής των 3,5" δίσκων συνήθως αποτελεί 7200 στρ./λεπτό., ενώ των 2,5-ιντσών - μόλις 5400. Μερικά μικρά notebooks είναι εξοπλισμένα με σκληρούς δίσκους 1,8-ιντσών. Τέτοιοι σκληροί ξοδεύουν ακόμη λιγότερη ενεργεία, όμως δουλεύουν αισθητά πιο αργά, η ταχύτητα περιστροφής τους αποτελεί μόλις 4200 στροφές/λεπτό. Στο μέλλον μεγάλη εφαρμογή θα βρουν οι Solid State Disks (SSD) δίσκοι, στους οποίους χρησιμοποιείται ίδιος τύπος μνήμης, όπως και στα USB-φλασάκια. Εφόσον οι δίσκοι αυτοί δεν διαθέτουν κινούμενα μέρη, η προσπέλαση των δεδομένων και η εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος επιταχύνεται αισθητά. Τέτοιοι σκληροί δίσκοι προς το παρόν είναι σχετικά πολύ ακριβοί. Για παράδειγμα το μοντέλο με χωρητικότητα 64 GB κοστίζει περίπου 150€.

 • Γραφικοί επεξεργαστές: για το γραφικό περιβάλλον Aero (Windows Vista) και για την αναπαραγωγή DVD τα chip γραφικών στα περισσότερα σύγχρονα notebooks έχουν αρκετή παραγωγικότητα. Όμως για τα τελευταία 3D-παιχνίδια απαιτείται πιο δυνατός επεξεργαστής γραφικών, εφόσον αυτός αναλαμβάνει τους υπολογισμούς των 3D-γραφικών, οι οποίοι απαιτούν πολύ χρόνο, ξελαφρώνοντας έτσι τον κεντρικό επεξεργαστή. Τα chip γραφικών που δεν διαθέτουν την δική τους αποκλειστική μνήμη, χρησιμοποιούν την κεντρική μνήμη του υπολογιστή, η οποία βρίσκεται στην μητρική πλακέτα, και εξαιτίας αυτού ο φορητός αρχίζει να «σέρνεται». Οι επεξεργαστές γραφικών της εταιρείας Nvidia (αρχίζοντας από το μοντέλο Geforce 8600M GT) και AMD (αρχίζοντας από το μοντέλο Mobility Radeon HD2700 ή Mobility Radeon HD3650) που διαθέτουν την αποκλειστική μνήμη τουλάχιστον 128 MB λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα. Όμως οι κάρτες γραφικών της σειράς Geforce 8800M της Nvidia έχουν παραγωγικότητα, η οποία μπορεί να συγκριθεί με αυτές για τους desktop υπολογιστές. Τα περισσότερα chip γραφικών δεν φτάνουν την ταχύτητα των κορυφαίων καρτών γραφικών για desktop υπολογιστές, αφού οι κατασκευαστές πρέπει να δίνουν σημασία όχι μόνο στην υψηλή παραγωγικότητα, αλλά και στην χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και γι'αυτό χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνολογίες ελάττωσης της κατανάλωσης ρεύματος. Το chip αναγνωρίζει αυτόματα αν ο φορητός υπολογιστής λειτουργεί από το δίκτυο τροφοδοσίας ή με μπαταρία και προσαρμόζει ανάλογα την συχνότητα και την τάση λειτουργίας του επεξεργαστή.


   

 • Κάρτες επέκτασης: οι φορητοί υπολογιστές μας μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με ειδικές κάρτες επέκτασης. Για τούς παλαιούς φορητούς υπολογιστές χρησιμοποιούσαν μια ή δύο υποδοχές PC Card (ή αλλιώς PCMCIA), ενώ στα σύγχρονα μοντέλα - η υποδοχή Card Express. Τέτοιες κάρτες μπορούν να επεκτείνουν την λειτουργικότητα του φορητού υπολογιστή - να αυξήσουν τον αριθμό των USB-θυρών ή να παρέχουν την ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

 • Τροφοδοσία: σε αντίθεση με τους σταθερούς Η/Υ, όλοι οι φορητοί έχουν ενσωματωμένο συσσωρευτή. Συνήθως μία φόρτιση μας επιτρέπει να δουλεύουμε με τον φορητό μας υπολογιστή δύο με τέσσερις ώρες. Υπάρχουν όμως και υπολογιστές «διαρκείας», οι οποίοι μπορούν να αντέξουν μέχρι και 11 ώρες. Μετά από αυτό θα πρέπει να γίνει η αλλαγή της μπαταρίας, ή θα πρέπει ο φορητός να συνδεθεί μέσω του φορτιστή στην ηλεκτρική πρίζα.

 • {mospagebreak}

Ποιες είναι οι κλάσεις των φορητών υπολογιστών;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μοντέλα τα οποία ικανοποιούν όλο και διαφορετικές ανάγκες των χρηστών και είναι κατάλληλα για οποιοδήποτε πορτοφόλι.

 • Οι συνηθισμένοι: είναι οι φορητοί υπολογιστές (από $650) που συνήθως έχουν την οθόνη 15,4 ιντσών (39 πόντους περίπου) και το βάρος τους είναι περίπου 3 κιλά. Ο λόγος τιμής /ποιότητας των φορητών αυτών είναι ο βέλτιστος. Με μία πολύ καλή τιμή ο καταναλωτής αποκτά αρκετά μεγάλη οθόνη και καλούς δείκτες παραγωγικότητας με όχι μεγάλο βάρος. Τέτοια μοντέλα μας επιτρέπουν να κάνουμε web-surfing χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, να χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και να παίζουμε κάποια παιχνίδια.

 • Business: Οι Business-φορητοί (από $1000) είχαν επινοηθεί πρώτα από όλα για τους εκπροσώπους σοβαρών εταιρειών. Η κάθε σειρά συνήθως αποτελείται από μερικά μοντέλα, τα οποία μπορούν να διαφοροποιούνται αρκετά στις δυνατότητες και λειτουργίες - υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές. Εκτός από αυτό, ο πελάτης μπορεί να διαλέξει, ανάλογα με τις ανάγκες του, το λειτουργικό σύστημα που θα εγκατασταθεί: Windows Vista, Windows XP ή το Linux. Τέτοια μοντέλα συνήθως δεν καταργούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι ιδιότητες που τους ξεχωρίζουν είναι ο μεγάλος χρόνος ζωής της μπαταρίας, πολύ καλές δυνατότητες για την επέκταση των λειτουργιών τους, αυξημένη ασφάλεια των δεδομένων και η ειδική εγγύηση. Από την άλλη, απουσιάζουν τα εξαρτήματα, τα οποία είναι άχρηστα για την εργασία- για παράδειγμα, 3D-γραφικό chip για τα παιχνίδια ή το TV-tuner.

 • Υπερφορητοί: είναι μικροί φορητοί υπολογιστές οι οποίοι έχουν μικρό μέγεθος και βάρος, όμως η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή ( $1300). Είναι κατάλληλοι για τους χρήστες οι οποίοι δεν αποχωρίζονται σχεδόν ποτέ τον φορητό τους υπολογιστή - π.χ. στους επιχειρηματίες "με δρομολόγια". Οι περισσότεροι υπερφορητοί έχουν μια οθόνη των 12 ή 13 ιντσών (31-33 πόντων) και βάρος 1-2 κιλά. Αρκετοί από αυτούς δεν διαθέτουν οδηγό οπτικών δίσκων, μερικοί χρησιμοποιούν επεξεργαστές και κάρτες γραφικών με ελαχιστοποιημένη κατανάλωση ρεύματος (οι συνηθισμένοι φορητοί δεν εξοπλίζονται με τέτοια εξαρτήματα).


 • Μίνι φορητοί υπολογιστές: η πιο πρόσφατη επίτευξη - πολύ μικρές συσκευές με οθόνη 7 ιντσών (18 πόντοι). Ήδη έχουν εμφανιστεί μοντέλα από $450. Ο εξοπλισμός τους είναι λιγοστός: για παράδειγμα, δεν υπάρχει ο σκληρός δίσκος ούτε και ο οδηγός οπτικού δίσκου, στη θέση τους - μέσο αποθήκευσης με flash-μνήμη και με χωρητικότητα 4 GB. Το λειτουργικό σύστημα συνήθως είναι το Linux.

 • Οι αντικαταστάτες των σταθερών Η/Υ: αυτοί είναι οι πιο παραγωγικοί φορητοί με την επαγγελματική ονομασία Desktop-Replacement (από $1300) και συνήθως έχουν την οθόνη 17 ιντσών (περίπου 43 πόντοι), δυνατό επεξεργαστή και σκληρό δίσκο μεγάλης χωρητικότητας. Όμως, πρώτον, τα Desktop-Replacement είναι ακριβά, και δεύτερον, είναι βαριά και καταναλώνουν πολύ ηλεκτρική ενέργεια (για αυτόν τον λόγο δουλεύουν πολύ λίγο από μπαταρία). Όμως, οι χρήστες για τους οποίους τα κριτήρια αυτά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο, χάρη σε ένα τέτοιο notebook μπορούν να απολαμβάνουν σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού Η/Υ.

 • Φορητοί ασφαλείας: είχαν σχεδιαστεί για να δουλεύουν στις συνθήκες υψηλής ρύπανσης και υγρασίας. Τέτοιοι φορητοί μοιράζονται σε δυο κλάσεις. Τα μοντέλα που δεν έχουν την πλήρη ασφάλεια (από $2500) είναι εξοπλισμένοι με πρόσθετες φλάντζες κατά της υγρασίας και δεν φοβούνται την πτώση. Τα μοντέλα που είναι πλήρως ασφαλισμένα (από $5000) δεν θα σπάσουν ακόμα και αν τα πατήσουμε.

 • Tablet PC: είναι φορητοί υπολογιστές (από $2000) με οθόνη αφής. Ο χρήστης μπορεί να εισάγει τα δεδομένα με ειδική γραφίδα ή και με το δάχτυλο, και χάρη σε ένα τέτοιο φορητό μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε και σαν μπλοκάκι. Αυτό το πλεονέκτημα όμως μπορούμε να το επωφεληθούμε μόνο σε περίπτωση που διαθέτουμε ειδικό λογισμικό. Το Tablet PC χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία.

 • Φορητοί υπολογιστές παιχνιδιών: είναι οι φορητοί (από $2000), οι οποίοι έχουν αδιαμφισβήτητη παραγωγικότητα στα 3D-παιχνίδια. Τα πιο ακριβά μοντέλα έχουν δυο γραφικά chip! Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές παιχνιδιών είναι πιο μεγάλοι και πιο βαριοί από τα κανονικά μοντέλα και ξοδεύουν πολύ περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε μερικά από τέτοια notebooks η μπαταρία ξεφορτίζεται ήδη μετά από 30 λεπτά λειτουργίας.

 • {mospagebreak}

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε φθηνούς και ακριβούς φορητούς υπολογιστές?

 • Η διαφορά στην τιμή είναι τεράστια: οι πιο φθηνοί φορητοί υπολογιστές κοστίζουν λιγότερο από 600€, οι πιο ακριβοί από 5000€ και πάνω. Σε αντίθεση με τους σταθερούς Η/Υ, οι ακριβοί φορητοί συνήθως δεν έχουν μεγαλύτερη μνήμη RAM και οι επεξεργαστές δεν είναι πιο γρήγοροι από αυτούς των φθηνών φορητών υπολογιστών. Μερικές φορές τυχαίνει, τα notebook που έχουν πιο γρήγορο επεξεργαστή και πιο μεγάλο σκληρό δίσκο να είναι φθηνότεροι από τα λιγότερο εξοπλισμένα μοντέλα. Οι ακριβοί φορητοί ξεχωρίζουν από τους φθηνούς πρώτα από όλα με πιο ποιοτική οθόνη, ακριβή κατασκευή και με πολλές επιπλέον δυνατότητες.

Το παιχνίδι κοστίζει ακριβά!

Οι πιο ακριβοί φορητοί υπολογιστές – είναι τα ειδικά μοντέλα για τα παιχνίδια, π.χ., Alienware Area-51 m15x (από $3000). Εδώ χρησιμοποιούνται οι πιο παραγωγικοί επεξεργαστές (Intel Core 2 Extreme) και τα γραφικά chip (Nvidia Geforce 8800M GTX).

 • Η οθόνη: το πιο αδύναμο σημείο των φθηνών φορητών υπολογιστών είναι η οθόνη τους. Αυτοί έχουν χαμηλότερη ανάλυση, από ότι τα ακριβά notebooks, η ποιότητα εικόνας, ενώ κοιτάει κανείς από πλάι, χειροτερεύει αισθητά και δεν υπάρχει η αντι-αντανακλαστική επικάλυψη. Πολλά όμως από τα φθηνά μοντέλα έχουν την επικάλυψη για αύξηση της φωτεινότητας και της αντίθεσης εικόνας. Και ενώ στις οθόνες με τέτοια επίστρωση η εικόνα πράγματι είναι πιο φωτεινή και έχει μεγαλύτερη αντίθεση, γίνεται όμως μεγάλη αντανάκλαση στο φως. Μερικές φορές η οθόνη των ακριβών φορητών υπολογιστών φωτίζεται όχι με λάμπες (όπως σε περισσότερα μοντέλα), αλλά με μήτρα φωτοδιοδίων. Τέτοιες οθόνες ξοδεύουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πιο λεπτές και ελαφριές.

 • Κατασκευή: ο σκελετός των ακριβών notebooks κατασκευάζεται από πιο ανθεκτικά υλικά - ίνες διοξειδίου του άνθρακα ή μαγνήσιο, είναι καλύτερα προσαρμοσμένος σε συχνές μετακινήσεις. Επιπλέον, το πληκτρολόγιο μερικών μοντέλων είναι φτιαγμένο από το μαλακό στην αφή πλαστικό υλικό.


 • Δυνατότητες σύνδεσης: οι υποδοχές για σύνδεση τοπικού δικτύου, ηχείων, μικροφώνου και της εξωτερικής οθόνης στις μέρες μας είναι στάνταρ, όπως επίσης και USB-θύρες για τη σύνδεση του ποντικιού, του εκτυπωτή ή του σαρωτή. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει WLAN-κάρτα για το ασύρματο τοπικό δίκτυο. Όμως όχι όλοι οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν την θύρα FireWire, όπως επίσης και ψηφιακή έξοδο βίντεο (DVI ή HDMI), η οποία χρησιμοποιείται π.χ. για την προβολή φωτογραφείων σε μία άλλη οθόνη ή τηλεόραση. Πολλά οικονομικά notebooks δεν διαθέτουν την υποδοχή για τις κάρτες επέκτασης. Είναι πολύ πρακτικός και ο ενσωματωμένος cardreader (αναγνώστης καρτών μνήμης), με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να αντιγράφετε φωτογραφίες από την φωτογραφική σας μηχανή στον σκληρό δίσκο του φορητού σας.

 • Ειδικές δυνατότητες: πολλοί ακριβοί φορητοί υπολογιστές έχουν κάποιες ειδικές δυνατότητες - π.χ, φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, οδηγό δίσκων Blu-ray ή HD-DVD ή ακόμα και δεύτερο σκληρό δίσκο.

 • Ασφάλεια: Οι αποθηκευμένες σε ένα notebook πληροφορίες μπορεί να προστατευτούν από κλοπή με τη βοήθεια ειδικού αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Ο φορητός υπολογιστής επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα, μόνο στην περίπτωση που έχει αναγνωρίσει το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη. Άλλοι φορητοί υπολογιστές, για παράδειγμα η σειρά MacBook της εταιρείας Apple ή Thinkpad της εταιρείας Lenovo, προστατεύουν τον σκληρό δίσκο από τις βλάβες κατά το πέσιμο. Η τεχνολογία αυτή δουλεύει όπως ο αερόσακος στα αυτοκίνητα: εάν ο αισθητήρας εντοπίζει επιτάχυνση, π.χ., κατά το πέσιμο του notebook στο πάτωμα, τότε σε κλάσματα δευτερολέπτου σταματάνε οι κεφαλές ανάγνωσης και εγγραφής του σκληρού δίσκου. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καταστροφής του.

 • Πληκτρολόγιο που φωτίζεται?

  Μερικοί φορητοί υπολογιστές, όπως Apple MacBook Pro, έχουν φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, που μας επιτρέπει να δακτυλογραφούμε ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

 • Δυνατότητα επέκτασης: οι ακριβοί φορητοί υπολογιστές συνήθως μια πολυλειτουργική υποδοχή (Multy-Bay), στην οποία αρκετά εύκολα μπορεί κανείς να εγκαταστήσει επιπλέον συσκευές: DVD-recorder, δεύτερη μπαταρία ή δεύτερο σκληρό δίσκος.

 • Αξεσουάρ: συνήθως είναι δύσκολο να βρούμε κάποιο αξεσουάρ για τους φθηνούς φορητούς υπολογιστές. Οι χρήστες των ακριβών φορητών όμως δεν αντιμετωπίζουν ποτέ προβλήματα τέτοιου είδους και μπορούν να εξοπλίζουν τα notebook τους με πιο ενισχυμένες μπαταρίες, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο χρόνο ζωής, ή με ειδικές βάσεις. Η βάση παραμένει επάνω στο γραφείο, τη στιγμή που ο χρήστης μαζί με τον φορητό του βρίσκεται στο δρόμο. Μετά τον γυρισμό μπορούμε να συνδέσουμε τον φορητό στη βάση. Ταυτόχρονα αυτόματα ενεργοποιείται η εξωτερική οθόνη και η σύνδεση τοπικού δικτύου, συγχρόνως αρχίζει να φορτίζεται και η μπαταρία.

  Η βάση για notebooks που σας λύνει τα χέρια!

  Για μεγαλύτερη άνεση, σε κάθε χρήση του φορητού υπολογιστή για να μη συνδέετε τα καλώδια όλων των περιφερειακών συσκευών (στην περίπτωση που αυτός αντικαθηστά έναν επιτραπέζιο υπολογιστή), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική βάση για notebooks.

 
compservice
Service
anavathmisi
egatastasi_software
prostasia
diktya
istoselides
siteoffer
sitesupport
portfolio
 
 


Site Content & Design © Andreas Iannakidis